Wereldwijd is de maatschappij nog niet op weg om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden en de tijd dringt. De bouwsector is verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de wereldwijde koolstofuitstoot en de productie van bouwmaterialen voor 11 procent van de wereldwijde koolstofuitstoot. Als onderdeel van de mondiale oplossing voor de klimaatverandering moet de bouwsector koolstofneutraliteit bereiken en oplossingen bieden die gericht zijn op klimaatbestendigheid.
Duurzaam bouwen is de norm
De afgelopen jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verminderen van de milieueffecten.
Er zijn veel factoren die tot deze vooruitgang hebben bijgedragen, maar één daarvan is de algehele efficiëntie en operationele koolstofbeperking van de gebouwschil, waarbij we rekening houden met thermische, vocht- en luchtprestaties. Het gebruik van isolatie, afdichtmiddelen en weerbestendige barrières wordt steeds belangrijker voor de prestaties van een gebouw.
De bouwsector heeft veel aandacht gekregen door de toenemende aandacht voor zijn koolstofvoetafdruk, ook bekend als belichaamde koolstof. Beton, staal en afwerkingen dragen ongeveer 75% bij aan de totale hoeveelheid koolstof die in een gebouw wordt opgenomen. Opgenomen koolstof is van invloed op de klimaatverandering op de korte termijn, daarom is het relevant en belangrijk om dit aspect van bouwmaterialen aan te pakken.
Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de milieueffecten van de producten die worden toegepast. Beter presterende gebouwen hebben baat bij de installatie van hoogwaardige isolatie- en luchtafdichtingsproducten om het operationele energieverbruik rechtstreeks te verminderen door een vermindering van de behoefte aan verwarming en koeling. Dit draagt niet alleen bij tot betaalbaarder huisvesting voor de bewoners, maar biedt ook een comfortabelere en gezondere leefomgeving.
Hoewel isolatieproducten in vergelijking met andere bouwmaterialen slechts een klein deel uitmaken van de totale koolstofinhoud van een gebouw (in de taartgrafiek aangeduid als “Thermische en vochtwerende bescherming”), heeft DuPont Performance Building Solutions (PBS) zich tot doel gesteld een duurzamere toekomst na te streven, wat ook inhoudt dat er iets wordt gedaan aan de klimaatverandering. DuPont PBS heeft onlangs zijn 2030 duurzaamheidsdoelstellingen aangekondigd, waaronder een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 75 procent ten opzichte van 2019. Door de grote volumeaanwezigheid op de isolatiemarkt zullen projecten die dit doel dichterbij brengen, zoals de lancering van geherformuleerde Styrofoam™ Brand XPS Insulation en Froth-Pak™ Foam Insulation die gebruikmaken van een blaasmiddel met een lager GWP (Global Warming Potential), een betekenisvolle en onmiddellijke impact hebben. Het resultaat is een lager ingebouwd koolstofprofiel voor deze producten, die in 2021 op de markt komen.
Langetermijneffect op de koolstofvoetafdruk
Er zijn veel elementen die bijdragen aan de koolstofvoetafdruk van een product, waaronder:
grondstoffen
productieprocessen;
vervoer;
installatie;
onderhoud, en
einde van de levensduur/recycling.
In het geval van blaasmiddelen die in sommige isolatieproducten worden gebruikt, duurt het tientallen jaren voordat hun volledige effect op het milieu merkbaar is, aangezien ze in het product zitten en tijdens het gebruik en aan het einde van de levensduur zeer langzaam uit het product diffunderen.1 Milieuproductverklaringen (EPD’s) helpen klanten inzicht te krijgen in het effect van GWP’s van blaasmiddelen op de opgenomen koolstof en de totale koolstofvoetafdruk van het eindproduct over de gehele levenscyclus.
koolstofvoetafdruk van producten te verkleinen en koolstofneutraliteit te bereiken. U kunt in de komende jaren spannende veranderingen verwachten.
Ben woningen realiseren is de specialiteit van 3bouw.be.
Isolatieproducten spelen een cruciale rol in de operationele koolstofvoetafdruk van een gebouw. Deze kan worden gekwantificeerd met behulp van bekende wiskundige modellen.2 Deze informatie is echter niet vereist of gestandaardiseerd voor EPD’s voor isolatie. Eenvoudig gezegd: in de eerste vijf jaar van de levensduur van een gebouw, wanneer aardgas wordt gebruikt voor verwarming, kan de vermeden koolstofuitstoot van één inch isolatie twee keer zo groot zijn als de totale ingebedde koolstof. Dit wordt vaak uitgedrukt als de terugverdientijd van koolstof.
De koolstofterugverdientijd van isolatieproducten is relatief kort en wordt steeds korter, zelfs voor producten die blaasmiddelen gebruiken met een hoger karakteristiek GWP (zoals HFK’s). Twee centimeter blauwe StyrofoamTM Brand XPS Insulation heeft bijvoorbeeld een typische terugverdientijd van 4,5 jaar in koudere klimaatzones, maar de StyrofoamTM Brand XPS Insulation met een lager GWP heeft een terugverdientijd van slechts 2,5 jaar op basis van de positieve voordelen die tijdens het gebruik worden behaald.3 Deze schatting van de koolstofterugverdientijd houdt alleen rekening met de koolstofbesparingen door een lager energieverbruik voor verwarming en is zelfs nog korter als men rekening houdt met de extra energiebesparingen door een lagere behoefte aan koeling. Over de verwachte levensduur van 75 jaar van een gebouw kunnen de koolstofemissies die worden bespaard door het verminderde energieverbruik van StyrofoamTM Brand XPS Insulation maar liefst 19-32 keer zo hoog zijn als de koolstofemissies die gepaard gaan met de productie ervan3 , hoewel deze verhouding iets lager zal zijn naarmate energienetwerken meer en meer koolstofvrij worden.
Fabrikanten, zoals DuPont PBS, werken voortdurend aan de verbetering van de energiebesparende en comfortgerelateerde kwaliteiten van hun producten, terwijl ze er ook naar streven om de